Składniki:
- główka kalafiora,
- 4-5 jajek w zależności od wielkości kalafiora,
- 2 jabłka,
- puszka kukurydzy,
- ok. 5-10 cm pora,
- sól,
- pieprz,
- majonez.
Jak przyrządzić?
Kalafior gotować w lekko osolonej wodzie, aż do uzyskania średnio twardej konsystencji (nie rozgotować), po ugotowaniu poodcinać różyczki. Jaja ugotować, pokroić w kostkę. Kukurydzę - odsaczyć. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Wszystko razem wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku dodać majonez, ok. 2-3 łyżek, w zależności od ilości sałatki.
Super przekąska.
Uwagi:
Można również dodać pokrojoną wędlinkę, najlepiej wędzoną, ale niekoniecznie i tak będzie pyszne.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Dorota |