Składniki:
- 50 dkg mąki,
- 25 dkg margaryny,
- 20 dkg cukru pudru,
- 2 jaja,
- łyżka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- szklanka mleka,
- 5 łyżek dżemu (dowolnego),
- bakalie (rodzynki orzechy wloskie, skórka pomarańczowa),
- kieliszek rumu (moze byc wódka).
Jak przyrządzić?
Mąke z proszkiem przesiać na stolnicę posiekac z masłem dodać cukier i jaja. Wyrobić ciasto,podzielić na 2 części rozwałkować i upiec dwa placki. Jeden (jeszcze ciepły) rozkruszyć w misce, dodac kakao, rozdrobnione bakalie, rum (ewentualnie wódkę), szklankę mleka i utrzeć na jednolitą masę. Drugi palcek posmarowac najpierw dżemem, a następnie przygotowaną masą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Renata |