Składniki:
3 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 1 papryka czerwona, 1 puszka anansów, 1 puszka kukurydzy, 1/2 łyżki chili, 1/2 łyżki czosnku mielonego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżka vegety, 1 łyżka curry, 1 łyżka pieprzu mielonego naturalnego, 3 szklanki cukru, 1 szklanka octu, 2łyzki soli, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Pomidory obrać ze skórki, cebulę i pomidory pokroić w kostkę, posolić, gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie dodać pokrojonego w kostkę anansa i pokrojoną paprykę, pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 0,5 godz. Na koniec rozrobić mąkę z niewielka ilością wody i dodać do sosu. Zagotować. Gorący sos wkładać do słoików. Nie pasteryzować.
Uwagi:
Ten sos w mojej rodzinie jest "pożerany". Do rozrobienia mąki używam soku z anansa, a do sosu dodaję pokrojona w cieniutkie słupki marchewkę. Marchewkę wcześniej w oddzielnym garnuszku podgotowuję.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 słoiczków po dżemach |
Autor | madlen |