Składniki:
4 ząbki czosnku (jak ktoś lubi, to i więcej),
2-3 cebule,
2 puszki pomidorów lub ok 0,5 kg pomidorów świeżych (np. Limki),
10 oliwek,
300 g sera typu feta,
1 mały słoiczek marynowanego zielonego pieprzu lub kaparów,
przyprawy: słodka papryka, chili lub ostra papryka, olej z oliwek, sól, cukier brązowy
Jak przyrządzić?
Obrać i drobno posiekać czosnek i cebulę. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia, na malutkim ogniu, z dużą ilością słodkiej papryki. Dodać pomidory z puszki lub obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych pomidory świeże. Pokroić drobno oliwki i dodać do sosu. Doprawić chili. Nadal dusić (pod przykryciem), aż pomidory całkowicie się rozgotują - cały czas na bardzo wolnym ogniu. Na koniec odparować sos z nadmiaru wody, doprawić solą, cukrem, dodać marynowany pieprz i nieco oleju, by sos uzyskał odpowiednią konsystencję. Makaron polewać sosem i na wierzch pokruszyć fetę.
Potrzebne przybory:
Patelnia lub garnek z grubym dnem lub z teflonem
Jak podawać?
Oczywiście z makaronem spaghetti i kilkoma listkami świeżej bazylii.
Uwagi:
Warunkiem udania się tego sosu jest cierpliwość. Trzeba go przyrządzać na naprawdę małym ogniu. Doskonały do przyrządzania w towarzystwie. Przed rozpoczeciem gotowania polecam przyrządzenie kilku przekąsek, bo zapach skręca kiszki w brzuchu.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Elfir |