Grecko-włoski sos do spaghetti

Przepis kulinarny

Składniki:

4 ząbki czosnku (jak ktoś lubi, to i więcej),
2-3 cebule,
2 puszki pomidorów lub ok 0,5 kg pomidorów świeżych (np. Limki),
10 oliwek,
300 g sera typu feta,
1 mały słoiczek marynowanego zielonego pieprzu lub kaparów,
przyprawy: słodka papryka, chili lub ostra papryka, olej z oliwek, sól, cukier brązowy

Jak przyrządzić?

Obrać i drobno posiekać czosnek i cebulę. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia, na malutkim ogniu, z dużą ilością słodkiej papryki. Dodać pomidory z puszki lub obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych pomidory świeże. Pokroić drobno oliwki i dodać do sosu. Doprawić chili. Nadal dusić (pod przykryciem), aż pomidory całkowicie się rozgotują - cały czas na bardzo wolnym ogniu. Na koniec odparować sos z nadmiaru wody, doprawić solą, cukrem, dodać marynowany pieprz i nieco oleju, by sos uzyskał odpowiednią konsystencję. Makaron polewać sosem i na wierzch pokruszyć fetę.

Potrzebne przybory:

Patelnia lub garnek z grubym dnem lub z teflonem

Jak podawać?

Oczywiście z makaronem spaghetti i kilkoma listkami świeżej bazylii.

Uwagi:

Warunkiem udania się tego sosu jest cierpliwość. Trzeba go przyrządzać na naprawdę małym ogniu. Doskonały do przyrządzania w towarzystwie. Przed rozpoczeciem gotowania polecam przyrządzenie kilku przekąsek, bo zapach skręca kiszki w brzuchu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
AutorElfir

Grecko-włoski sos do spaghetti: Podobne przepisy

Grecko-włoski sos do spaghetti: wypróbuj również

Powiązane Tematy