Pierogi ze szpinakiem i fetą w sosie serowym (autor Daria) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto: ok. 2,5 szklanki mąki pszennej, woda (ile zabierze ciasto), sól, żółtko surowe.
Farsz: 2 duże łyżki masła, dwa opakowania (1 kg) szpinaku mrożonego, 1-2 opakowania sera feta, ok. 15 dag orzechów włoskich, pieprz biały, zioła prowansalskie (lub inne, ulubione).
Sos: ok. 4 łyżek masła, dwie kopiate łyżki mąki pszennej, ok. jednej szklanki bulionu/wywaru warzywnego, ok. 20 dag żółtego sera (może być więcej, wg uznania) oraz ok. jednej szklanki (opakowanie) kwaśnej śmietany 18%. Zwykle robię wszytko "na oko", stąd też często zapominam proporcji, w razie wątpliwości - proszę pytać.

Jak przyrządzić?

Ciasto: mąkę wymieszać z bardzo gorącą wodą, na początku pomogając sobie widelcem lub nożem (ale polecam raczej nóż), później zagniatamy ręcznie. Kiedy będzie jeszcze bardzo lepkie, dodać szczyptę soli - pod koniec żółtko. Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i kolor, odchodzić od rąk, ale nie może być zbyt twarde! W razie potrzeby dodajemy trochę mąki (za lepkie) lub wody. Farsz: rozmrożony szpinak odciskamy z wody, wrzucamy na dużą patelnię lub do płaskiego rondla z rozpuszczonym masłem, mieszamy, zostawiamy bez przykrycia na małym ogniu. Kiedy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną lub pokruszoną fetę oraz czosnek (ilość wg smaku) utarty z odrobiną fety, dokładnie mieszamy za pomocą widelca, aby całość uzyskała jednolitą konsystencję. Dodajemy przyprawy do smaku (polecam zioła prowansalskie i biały pieprz - odradzam sól, feta jest słonym serem) oraz posiekane orzechy włoskie. Kiedy masa bardzo zgęstnieje, jest już gotowa - dla pewności można jeszcze za pomocą sita o drobnych oczkach odcisnąć nadmiar wody (wersja dla niecierpliwych -n ormalnie farsz powinien spokojnie odparować na patelni). Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, dokładnie zaklejamy. Gotujemy we wrzątku, na bardzo małym ogniu, delikatnie mieszając - pierogi są gotowe 3-4 minuty od wypłynięcia. Sos: W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zanim mąka się zrumieni, wciąż mieszając, dodajemy bulion (wywar). Po zagotowaniu całości dodajemy przyprawy do smaku - również polecam zioła prowansalskie i pieprz ziołowy - oraz utarty żółty ser. Po rozpuszczeniu sera całość zabielamy uprzednio zahartowaną śmietaną. Gotowe pierogi polewamy sosem. Smacznego!

Jak podawać?

Podawać gorące. Zamiast z sosem, można też podawać tylko z masłem, mięsożercy - ze skwarkami. Jako dodatek jarzynki - surówka z kapusty pekińskiej, ogórki małosolne lub kiszone.

Uwagi:

Bulion lub wywar warzywny w sosie można zastąpić zwykłym rosołem (wersja dla mięsożernych). Pierogi podawać gorące, ponieważ gotujemy partiami, ugotowane możemy wyłożyć do dużego rondla z masłem pół na pół z olejem - stawiając całość na maleńkim ogniu, na specjalnej blasze, pod przykryciem, aby pierogi nie ostygły. Dobrze jest wtedy podlać je jeszcze "po wierzchu" olejem lub stopionym masłem. Farsz nadaje się świetnie również do naleśników lub jako samodzielny dodatek do innych dań.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćśredni
Porcje4-6
Przybliżony koszt28 zł
AutorDaria

Pierogi ze szpinakiem i fetą w sosie serowym (autor Daria): Podobne przepisy

Pierogi ze szpinakiem i fetą w sosie serowym (autor Daria): wypróbuj również

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - przepis doskonały

... Naleśniki ze szpinakiem i fetą to danie dla energicznych kobiet, którym zależy, by jeść smacznie, ale także zdrowo. To nie jest przepis na naleśniki. Zakładam, że z nimi każda z nas sobie poradzi ... ciepłej wody i lekko podgrzewaj. 3. Do dania ...

dawno temu

Cannelloni ze szpinakiem

... tylko z klasycznych nitek, spaghetti albo kokardek, czas, aby twoja kuchnia przestała być nudna. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie rodzaje makaronów możesz wykorzystać do ulubionych potraw, a także poznasz przepis na cannelloni ...

dawno temu

Kasza gryczana z sosem serowym

... Kasza gryczana jest nie tylko zdrowa, ale także bardzo smaczna. W dodatku ma o wiele mniej kalorii niż ziemniaki, dlatego powinnaś ją przyrządzać jak najczęściej. Pyszny sos serowy z dodatkiem pomidorów, oliwek i czosnku nada jej niepowtarzalny ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie otworki. Najczęściej podawana jest jako dodatek do sałatek czy potraw ze szpinakiem, ale także w połączeniu z innymi serami. Ser ten stosuje się także do pizzy wegetariańskiej i zapiekanek. ... ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu ... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... płomienia tak, aby szczaw nie stracił koloru. ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Polubić szpinak – z czym to jeść?

... Dla wielu szpinak to potrawa, która swoim wyglądem skutecznie zniechęca do spróbowania. Jednak jak to zwykle bywa z daniami, których forma, czy koloryt raczej nie zachwyca, to nie da się ukryć ... , że przepisy na kulinarne specjały z dodatkiem ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Jak przyrządzić szpinak?

... Szpinak należy jeść na surowo lub lekko podgotowany. Długie gotowanie pozbawia go cennych przeciwutleniaczy. Jak smacznie przyrządzić szpinak? Oto przepis na prawdziwą bombę witaminową – sałatka ze szpinaku i pomarańczy. Mniam! ... Szpinak ...

dawno temu

Sałatka ze szpinaku

... Jednym z produktów żywnościowych, do którego jedzenia czasami trzeba dorosnąć, jest szpinak. Warzywo to często jest koszmarem z naszych dziecięcych lat, dlatego też nie decydujemy się, by odkryć je ... dotychczas szpinak z mało estetycznie ...

dawno temu

Gdzie przyda nam się feta?

... , które niwelują zatrucia pokarmowe. Pomysłów na dania z wykorzystaniem fety nie brakuje. Można np. przyrządzić zapiekankę śródziemnomorską z fetą, czy smaczne muffinki, a nawet pieczenie mięsne wzbogacone subtelnym smakiem tego sera. Dziś ...

dawno temu

Powiązane Tematy