Składniki:
1 kg mięsa mielonego indyczego, 3 ogórki kiszone, 2 ugotowane marchewki, jajko (opcjonalnie), przyprawy (vegeta lub Kucharek, jeśli ktoś preferuje), sól, pieprz, curry, tymianek, bazylia
Jak przyrządzić?
Mięso wrzucamy do miski, doprawiamy do smaku, dodajemy posiekane w drobną kostkę ogórki, marchew, dodajemy( ja tego nie robię) jajo, doprawiamy do smaku, całość przekładamy do tradycyjnej wielkość keksówki, wierzch posypując grubo tymiankiem (po upieczeniu powstanie cudna, chrupiąca skorupka).
Potrzebne przybory:
miska, łyżka, keksówka, nóż, deseczka
Jak podawać?
Na ciepło z sosem - najlepszy boloński, ziemniaczkami i ugotowanymi brokułami bądź na zimno jako wędlinka na kanapkę, w każdej opcji smak rewelka!
Uwagi:
Jajo opcjonalnie, bo każdy indywidualnie oceni, czy jest mu potrzebne, ogórki same w sobie nadadzą soczystość pieczeni.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 30 plastrów |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Magda |