Składniki:
cebula - 2 szt., 1 duża marchewka, filet z kurczaka lub wołowina - 500 g, większe ziemniaki - 5 szt., pomidor - 2 szt., cukinia lub bakłażan - 1 szt., połowa niewielkiej kapusty, papryka czerwona i zelona - 1 szt., brokuły
Jak przyrządzić?
Pokroić wszystkie składniki w kostkę. Każdą warstwę posolić, można dodać trochę pieprzu. Na dno garnka nalać 2 łyżki oleju, położyć marchewkę, mięso, cebulę, paprykę, ziemniaki, pomidor, cukinię lub bakłażan, brokuły i kapustę. Pozostawić na średnim ogniu na ok. 40 min.
Uwagi:
Lepej gotować w garnku z grubym dnem, nie dolewać wody, ponieważ warzywa powoli zaczną wydzielać sok, jeżeli po 10 minutach soku ne będzie, wtedy można dodać trochę wody. Jest to bardzo smaczne i mało kaloryczne danie, ponieważ warzywa gotują się na parze. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Marina Ivasenko |