Składniki:
2 duże liście bananowca, 350 g ścisłych filetów z białej ryby (w paskach), 1-2 łyżki czerwonej pasty curry, 1 kubek (250 ml) śmietanki kokosowej, 2 kubki (150 g) drobno poszatkowanej kapusty, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki soku z limetki, 1-2 łyżki słodkiego sosu chili, 1 świeże chili (dowolnie posiekane)
Jak przyrządzić?
Pokroić liście bananowca w kwadraty 10x10 cm, na każdym rogu zrobić w kierunku środka nacięcia długości 3 cm. Złożyć rogi i obwiązać dookoła kawałkiem sznurka, by uformować kubek.2Rybę wymieszać w misce razem z pastą curry i śmietanką kokosową. Do każdego bananowego kubka wkładać po pełnej łyżce farszu z ryby.Do koszyka do gotowania na parze wyłożyć pozostałe liście bananowca lub kapusty i ułożyć na nim przygotowane kubki. Każdą porcję ryby przybrać poszatkowaną kapustą i odrobiną sosu rybnego. Gotować na parze ok. 7 min. Pokropić sosem z limetki i słodkim sosem chili.
Jak podawać?
Podawać gorące jako przystawkę lub w połączeniu z ryżem i np. sałatką z kiełków jako danie główne.
Uwagi:
Zamiast liści bananowca można gotować rybę w liściach kapusty lub w kubkach z folii aluminiowej. Potrawa pochodzi z Tajlandii.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Agnieszka |