Składniki:
młodziutkie pokrzywy (zazwyczaj zrywam górne młode części), jarzyny jak do zupy szczawiowej na 4 osoby, ziemniaki lub ryż, śmietana lub mleko, jak ktoś lubi można gotować na kości
Jak przyrządzić?
Młodziutkie pokrzywy (garść, ale musi być uczciwa, nawet może być więcej, zupa jest wtedy super, ale trzeba uważać zeby nie przedobrzyć) miksujemy. Czasami trzeba dodać trochę wody, jak są za suche), jarzyny obieramy lub tarkujemy (krótszy czas gotowania), gotujemy, tak by wraz ziemniakami nie rozgotowały się, na koniec dodajemy zmiksowaną pokrzywę, można zabielać (mlekiem, śmietaną - czym kto lubi). Można dodać czosnku, ale to już naprawdę dla smakoszy, jak dodamy pokrzywę to zupa ma się tylko zagotować i życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
mikser, tarka i chęci
Jak podawać?
Według gustu.
Uwagi:
Tę zupę można podawać z jajkiem gotowanym, naprawdę jest wtedy super.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | leorys |