Składniki:
szklanka bułki tartej, szklanka mąki, szklanka cukru, pól kostki masła, kilogram jabłek (moga być jabłka ze słoika)
Jak przyrządzić?
Zmieszać cukier z maką i bułką tartą, podzielić na dwie części - jedną część wsypać do foremki okrągłej śr. około 20 cm, na to jabłka pokrojone w ćwiartki (wielkość dowolna, mogą być plasterki). Na jabłka wsypać resztę mieszanki i na końcu położyć pasterki masła, by cała foremka była na wierzchu przykrta masłem. Piec 20 min w piekarniku na 180 stopni.
Potrzebne przybory:
forma co ciasta, najlepiej okrągła z wyjmowanym spodem
Jak podawać?
Można na ciepło z lodami, ale również znakomita na zimno.
Uwagi:
Łatwy i błyskawiczny deser, gdy odwiedzają nas niespodziewani goście - przygotowanie 5 min, pieczenie 20, czyli jeszcze nie zdążą dobrze usiąść i deser gotowy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | wiesia |