Składniki:
cukinia,
10 dag szalotki,
10 dag pieczarek,
20 dag wędzonego boczku,
20 dag ziemniaków,
20 dag pomidorów,
3 papryki,
10 dag selera naciowego,
8 ząbków czosnku,
20 dag mozzarelli,
słoik pasty ajvar,
pieprz,
ostra papryka,
majeranek,
tymianek,
natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w łupinach na półtwardo. Pozostałe warzywa umyć, szalotkę obrać, papryki oczyścić z nasion, pieczarki opłukać i osączyć. Wszystkie warzywa pokroić w plastry. Posypać ostrą papryką i pieprzem. Posiekać czosnek, natkę pietruszki, tymianek i majeranek. Na aluminiowej tacce do grilla ułożyć dachówkowato kolejno: plastry boczku, warstwę ziemniaków, cukinię, papryki, cebulę, seler i pieczarki. Ostatnią warstwą powinny być plasterki pomidorów. Na końcu posypać posiekanymi ziołami i czosnkiem, i polać pastą ajvar, a także posypać startą na tarce mozzarellą. Całość przykryć folią aluminiową, tak aby nie dotykała sera, i grillować 10 minut.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | czuczi24 |