Składniki:
makaron rurki,
warzywa: pomidory, papryka, szpinak,
pieczarki,
przyprawy do smaku,
śmietana lub mąka
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak i paprykę gotujemy na parze do momentu, aż z papryki zaczne odchodzić skórka.Ściągamy skórę z papryki i kroimy ją w kostkę.W osobnym naczyniu szykujemy sos grzybowy.Pieczarki dusimy w rozdrobnionych z odrobiną wody pomidorach.Kiedy pieczarki będą już gotowe, dodajemy śmietanę lub mąkę, tak aby sos zgęstniał.Dodajemy przyprawy.Odcedzony makaron przekładamy do miski i mieszamy z papryką i szpinakiem; na talerzu polewamy sosem pieczarkowym.
Uwagi:
Danie nie zawiera dużo tłuszczu, jest tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ula |