Składniki:
mrożone brokuły (paczka ok. 450 g),
mrożony kalafior - różyczki (jak wyżej),
ser feta (najlepiej light) - ćwierć kilograma,
opakowanie migdałów w płatkach (60 g),
10-12 dużych ząbków czosnku,
6 do 8 łyżek stołowych oleju słonecznikowego
Jak przyrządzić?
Olej lekko rozgrzewamy na teflonowej patelni, wysypujemy na nią migdały. W tym czasie obieramy czosnek, bezwzględnie siekamy go na plasterki i dodajemy do migdałów (w sumie z około 5-minutowym opóźnieniem). Całość podsmażamy na złoty kolor, ale powstrzymujemy się od nieustannej degustacji. Równocześnie gotujemy (najlepiej na parze) warzywa. Kruszymy ser feta na drobne kawałki. Wszystkie powyższe składniki wrzucamy do dużej salaterki i tam czule mieszamy. Ewentualnie doprawiamy za pomocą pieprzu i soli. Sałatką można delektować się zarówno od razu na ciepło, jak i na zimno.
Uwagi:
Efekt końcowy obliczony jest mniej więcej dla czterech osób, nieszczęśni "pojedynczy" powinni przystępować do konsumpcji z dużą ostrożnością, gdyż niezwykle trudno uniknąć zjedzenia za jednym zamachem wszystkiego.Zastanawiałam się długo, czy wypada mi zamieszczać w tej rubryce przepis na powyższą, niestety nie do końca dietetyczną sałatkę (przede wszystkim z powodu wysokokalorycznej, ale za to przepysznej omasty). Jednak jej boski smak jest wart drobnego odstępstwa od surowej reguły. Oparta na kalafiorze i brokułach, pozostaje przy tym potrawą zdrową i lekkostrawną, idealną wręcz na tą porę roku. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i praktycznie nie sposób jej zepsuć. Z powodu wysokiej zawartości czosnku nie polecam jej raczej na romantyczną kolację.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Magda |