Składniki:
1 kg łososia lub karmazyna, ocet, sól, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, 2 drobno posiekane cebule, 50 g boczku wędzonego (można zmniejszyć ilość lub dodać szynkę) pokrojonego w drobną kostkę, ok. 25 g margaryny, 1 łyżka bułki tartej i 1 łyżka parmezanu
Jak przyrządzić?
Filety należy opłukać pod zimną wodą, osuszyć, przełożyć do dużej miski, skropić octem i lekko oprószyć solą. Odstawić na 10 minut do naciągnięcia. Jeden płat ryby układamy na dnie naczynia, smarujemy grubo koncentratem pomidorowym. Kładziemy szynkę i cebulę, i przykrywamy drugim płatem. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika lub większego naczynia z wodą, aby ryba gotowała się na parze. W piekarniku powinna pozostać 30-40 minut w temp. 225 st. C. W przypadku gotowania na parze o 10 minut krócej. Podajemy z surówkami. Ziemnaczki zostawiamy rodzinie.
Uwagi:
Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Dorota |