Składniki:
1 mały kurczak, 2 czerstwe bułki (10 dag), 2/3 szklanki chudego mleka, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, białko z 2 jajek, 2 łyżki bułki tartej, zielona pietruszka, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Kurczaka wyfiletować, podzielić na mniejsze kawałki, zemleć w maszynce razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami. Doprawić solą i pieprzem. Masę utrzeć, dodając posiekaną pietruszkę. Ubić pianę z białek, dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać, przełożyć do wysmarowanej oliwą i obsypanej tartą bułką formy budyniowej. Gotować na parze około 1 godziny. Przed podaniem posypać obficie zieloną pietruszką.
Potrzebne przybory:
trzepaczka do ubicia piany:)
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami, ryżem, gotowanymi warzywami i surówkami.
Uwagi:
156 kcal, białko - 19 g, tłuszcze - 8 g, węglowodany - 2 g.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | xyzgirl |