Składniki:
200 g pieczarek świeżych, mrożonych lub w zalewie obojętnej,
50 g cebuli,
50 g włoszczyzny,
5 g mąki,
2 łyżki oleju (najlepiej sojowego),
tłuszcz,
zielenina,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i wrzucić do garnka, dodać podduszoną na tłuszczu, pokrojoną cebulę, zalać wodą i gotować około 10 minut.Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, zalać wodą, ugotować z niej wywar.Ugotowane pieczarki połączyć z odcedzonym wywarem. Zarumienić mąkę na jasny kolor, dodać tłuszcz do zupy i zagotować.Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać opłukaną, posiekaną zieleninę. Zupę podawać z łazankami, lanym ciastem lub grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Natalia |