Składniki:
2 marchewki,
2 pomidory,
3 dymki,
ogórek,
100 g zielonej fasolki,
kilka listków sałaty,
150 g kiełków soi lub fasoli mung,
łyżka keczupu,
150 ml naturalnego jogurtu,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
sól, pieprz
2 łyżki ziaren sezamu
szczypiorek
Jak przyrządzić?
Marchewkę i fasolkę oczyścić, ugotować na parze. Marchewkę pokroić w krążki, fasolke w kawałki.Dymkę i ogórka obrać, razem z pomidorami opłukać. Pokroić w cienkie krążki lub cząstki.Szczypiorek opłukać, drobno posiekać.Jogurt wymieszać ze śmietaną i keczupem. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Do sosu dodać podprażone uprzednio na suchej patelni ziarna sezamu.Sałatę opłukać, osączyć, osuszyć. Ułożyć w salaterce. Dodać resztę warzyw. Posypać kiełkami i szczypiorkiem. Polać jogurtowo-sezamowym sosem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kadzia |