Składniki:
4 piersi podwójne kurczaka, 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej lub żółtej lub 1 kg świeżej, 2 ząbki czosnku, bazylia, 2 rosołki z kurczaka i 1 duża szklanka wody, ziemniaki puree
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka należy pokroić na mniejsze cząstki i podpiec na oliwie z oliwek, obtaczając wcześniej w pieprzu. W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową do miękkości i przygotowujemy zalewę: 2 rosołki wlewamy do dużej szklanki z ciepłą wodą, mieszamy, dodajemy 2 pokruszone ząbki czasnku i zostawiamy do momentu, aż piersi i fasolka będą gotowe. Kiedy piersi są już podpieczone, wkładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy odcedzoną fasolką, posypujemy bazylią, a na koniec zalewamy zalewą z rosołków i czosnku. Podpiekamy w temperaturze 150 st. tak około 10 minut. Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, naczynie żaroodporne, garnek do ugotowania fasolki i ziemniaków na puree
Jak podawać?
Potrawę traktujemy jako drugie danie, odajemy z ziemniakami puree.
Uwagi:
Piersi kurczaka przed smażeniem opłukać i naczynia po ich przygotowaniu obmyć wrzątkiem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Dagmara |