Fasolowy kurczak

Przepis kulinarny

Składniki:

4 piersi podwójne kurczaka, 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej lub żółtej lub 1 kg świeżej, 2 ząbki czosnku, bazylia, 2 rosołki z kurczaka i 1 duża szklanka wody, ziemniaki puree

Jak przyrządzić?

Piersi kurczaka należy pokroić na mniejsze cząstki i podpiec na oliwie z oliwek, obtaczając wcześniej w pieprzu. W międzyczasie gotujemy fasolkę szparagową do miękkości i przygotowujemy zalewę: 2 rosołki wlewamy do dużej szklanki z ciepłą wodą, mieszamy, dodajemy 2 pokruszone ząbki czasnku i zostawiamy do momentu, aż piersi i fasolka będą gotowe. Kiedy piersi są już podpieczone, wkładamy je do naczynia żaroodpornego, zalewamy odcedzoną fasolką, posypujemy bazylią, a na koniec zalewamy zalewą z rosołków i czosnku. Podpiekamy w temperaturze 150 st. tak około 10 minut. Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:

patelnia, naczynie żaroodporne, garnek do ugotowania fasolki i ziemniaków na puree

Jak podawać?

Potrawę traktujemy jako drugie danie, odajemy z ziemniakami puree.

Uwagi:

Piersi kurczaka przed smażeniem opłukać i naczynia po ich przygotowaniu obmyć wrzątkiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Przybliżony koszt20 zł
AutorDagmara

Fasolowy kurczak: Podobne przepisy

Fasolowy kurczak: wypróbuj również

Powiązane Tematy