Kurczak po królewsku

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kurczak,
5 dag masła,
szampan lub białe wytrawne wino,
30 dag pomarańczy,
5 dag rodzynków,
sól,
pieprz,
sok z cytryny

Jak przyrządzić?

Oczyszczonego kurczaka należy umyć, związać nogi, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. godziny. Następnie należy kurczaka obrumienić i piec około 60 min, skrapiając szampanem lub winem, potem wytworzonym sosem. Miękkiego już kurczaka pokroić na porcje, usuwając częściowo kości, włożyć z powrotem do naczynia. Pomarańcze należy umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usuwając pestki, włożyć do kurczaka razem z opłukanymi rodzynkami i przyprawami, chwilę poddusić, póżniej doprawić.

Potrzebne przybory:

piekarnik, ostry nóż, żaroodporne naczynie, naczynia

Jak podawać?

W zależności od gustów i okazji.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje2-4
Przybliżony koszt25 zł
AutorMonika

Kurczak po królewsku: Podobne przepisy

Kurczak po królewsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy