Składniki:
1 kurczak,
5 dag masła,
szampan lub białe wytrawne wino,
30 dag pomarańczy,
5 dag rodzynków,
sól,
pieprz,
sok z cytryny
Jak przyrządzić?
Oczyszczonego kurczaka należy umyć, związać nogi, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. godziny. Następnie należy kurczaka obrumienić i piec około 60 min, skrapiając szampanem lub winem, potem wytworzonym sosem. Miękkiego już kurczaka pokroić na porcje, usuwając częściowo kości, włożyć z powrotem do naczynia. Pomarańcze należy umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usuwając pestki, włożyć do kurczaka razem z opłukanymi rodzynkami i przyprawami, chwilę poddusić, póżniej doprawić.
Potrzebne przybory:
piekarnik, ostry nóż, żaroodporne naczynie, naczynia
Jak podawać?
W zależności od gustów i okazji.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Monika |