Składniki:
5 łodyg rabarbaru,
1 szklanka mąki,
2/3 szklanki cukru,
4 jajka,
4 łyżki oliwy,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy
Jak przyrządzić?
Rabarbar obrać i w miarę drobno pokroić.Do wysokiego naczenia wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i mieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszć do uzyskania jednolitej masy, na koniec dodać olej.Prodiż wysmarować tłuszczem (najlepsze jest masło), wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Na dnie prodiża ułożyć pokrojony rabarbar, a na to wylać ciasto.
Potrzebne przybory:
wysokie naczynie, szklanka do odmierzenia ilości składników, mikser i prodiż lub okrągła forma do ciasta, jeśli pieczemy w piekarniku
Jak podawać?
Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem. idealny deser na letni podwieczorek.
Uwagi:
Zamiast rabarbaru można użyć każdych owoców sezonowych - świetnie sprawdzają się śliwki, wiśnie i jabłka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Yoashi |