Składniki:
ryż - najlepiej Uncle Ben's długoziarnisty dwie saszetki, czyli 200 g,
jedna pierś kurczaka,
świeże warzywa, tj. 3 średnie marchewki,
ok. 200 g brokułów,
ok 150 g kalafiora,
po 1 papryce czerwonej, zielonej i zółtej,
2 średnie cebule,
ok. 150 g brukselki, do tego można jeszcze dodać kukurydzę i groszek, by danie było bardziej kolorowe i smaczniejsze, przyprawy: pieprz, bazylia (swieżo skrojona), pietruszka, majeranek, papryka i sól
Jak przyrządzić?
Paprykę kroimy w paski, a resztę warzyw w kostkę i gotujemy je na parze do momentu, aż będą w miarę miękkie. Gotujemy ryż, sypiąc trochę soli, ale nie za dużo! Jeżeli jest możliwość, to jej w ogóle nie sypiemy, ponieważ warzywa nadają smak, a sól powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, więc powinniśmy jej unikać.Dobrze umytą pierś kurczaka kroimy w kostkę. Bierzemy wok i wlewamy do niego jedną łyzkę oliwy z oliwek. Gdy już będzie rozgrzana oliwa, wrzucamy pierś pokrojoną i mieszamy, by się nie przypaliła. Gdy już pierś będzie dobra, wrzucamy do niej warzywa gotowane na parze oraz groszek i kukurydzę. To wszystko mieszamy i dodajemy przyprawy według uznania - jak kto lubi, byle nie przesadzać z pieprzem. Do tego wrzucamy wcześniej ugotowany ryż i mieszamy. Tak przygotowane warzywa z ryżem nakładamy na talerz i jemy... Bardzo dobre jest do tego półwytrawne wino czerwone (ale tylko lampeczkę do dania).Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia wok, jeżeli jej nie mamy, możemy użyć zwykłej, ale musi być duża, by się zmieściły składniki, parowar, mile widziany robot kuchenny do krojenia warzyw i dobry ostry nóż
Jak podawać?
Potrawę podawać na dużym talerzu, można ułożyć kilka listków bazylii.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | izulka |