Składniki:
puszka fasolki białej (drobnej),
puszka fasolki czerwonej,
30 dag sera żółtego ostrego,
ogórek świeży.
Sos:
0,5 szkalnki oliwy z oliwek lub oleju,
sok z jednej cytryny,
3 łyżki płaskie vegety,
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
Jak przyrządzić?
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pokroić ogórka w kostkę, dodać fasolkę. Składniki sosu połączyć i dobrze wymieszać. Zalać składniki sosem i wtswić do lodówki na minimum 1 godz. Przed podaniem dokładnie wymieszać.
Uwagi:
Uprzedzam, że sałatka nie jest najpiękniejsza, jak chodzi o kolory. Natomiast nie zdarzyła się jeszcze osoba, przynajmniej z kręgu moich znajomych i rodziny, której by ta sałatka nie smakowała. Ja osobiście dodaję trochę więcej czosnku, ponieważ jestem jego amatorką. Uważajcie na oliwę (olej), żeby nie przesadzić z ilością.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Olga |