Składniki:
2 piersi kurczaka, 100 g wędzonego boczku, 100 g sera parmezan, 100 g sera pleśniowego (gorgonzoli), 1 główka sałaty rzymskiej, kiełki lucerny do dekoracji, natka pietruszki, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 4 filety anchois, pomidorki koktajlowe do dekoracji, 2 ząbki czosnku, 50 ml białego wina, 1 bagietka, szczypta suszonego tymianku, sól, pieprz, oliwa
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka czyścimy ze ścięgien i tłuszczu, solimy, pieprzymy i przekładamy do miski.Zalewamy jogurtem wymieszanym z serem pleśniowym, marynujemy około 2 godzin.Wyjmujemy z marynaty i przekładamy do rozgrzanego rondla z oliwą, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu po 10 minut z każdej strony.Boczek tniemy w paseczki i podsmażamy na patelni na złoty kolor.Do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez, posiekany czosnek, posiekane filety anchois, przesmażony boczek, poszatkowaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy.Dodajemy sól, pieprz do smaku, zalewamy winem i znowu mieszamy.Bagietkę kroimy w cienkie kromki, część polewamy oliwą z anchois, część dobrą oliwą pierwszego tłoczenia i posypujemy tymiankiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut, wyjmujemy, grzanki posmarowane olejem od anchois nacieramy ząbkiem surowego czosnku.Na talerzu rozkładamy liście sałaty rzymskiej, ozdabiamy je kiełkami lucerny, listkami natki pietruszki, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami.Na to kładziemy pocięte w cienkie plastry uduszone piersi kurczaka, polewamy sosem i układamy grzanki.
Uwagi:
Zamiast sera gorgonzola możemy użyć rokpolu lub sera lazur.Kurczaka dusimy koniecznie na wolnym ogniu, inaczej ser się przypali, a pierś będzie surowa w środku.W lecie zamiast dusić w rondlu, możemy tak zamarynowane piersi zgrillować.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 200 min. |
Trudność | średni |
Autor | Ania |