Składniki:
4 jajka, żółty ser, mleko, oliwki, pomidorki koktajlowe, brokuły, kalafior, marchewka, sól, pieprz, oregano, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Ubijamy jajka z mlekiem i żółtym serem, dodajemy przyprawy. Przygotowujemy na parze kalafior, brokuły i młodą marchewkę (korzystamy wyłącznie z młodych, wiosennych warzyw). Smażymy omlet na patelni (najlepiej teflonowej, ponieważ omlet nie będzie do niej przywierał). Lekko wysmażony z obu stron omlet wykładamy na duży talerz, nakładamy na niego warzywa przygotowane na parze. Zwijamy omlet. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, posypujemy natką pietruszki.
Potrzebne przybory:
ubijaczka do jaj, patelnia, urządzenie do gotowania na parze
Jak podawać?
Na dużym talerzu, powinna być wiosenna, więc kolorowa. Dlatego radzę potrawę dekorować pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.
Uwagi:
Jest to lekkie, wiosenne, sycące danie, które będzie smakować każdemu. Trzeba jednak korzystać z odpowiedniej patelni, ponieważ omlet przywierający do patelni lub przypalony jest niezjadliwy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Julia S. |