Składniki:
800 g filetów z okonia, szafran, 0,5 l bulionu warzywnego, sok z 1 cytryny, 2 łyżki jogutru naturalnego, pęczek posiekanej pietruszki, pieprz czarny, szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Szafran namoczyć w soku z cytryny. Filety z okonia posypać solą i pieprzem. Każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i gotować na parze ok. pół godziny. Przygotować 0,5 l bulionu warzywnego z kostek. Wygotować, tak by została 1/3 i dodać sok z cytryny z szafranem. Zdjąć z ognia i mieszając, dodać jogurt naturalny. Podgrzewać, by sos zgęstniał. Rozwinąć filety z folii aluminiowej i polać sosem szafranowym. Posypać zieloną pietruszką.
Jak podawać?
Podawć z ryżem długoziarnistym.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | borea |