Składniki:
2 woreczki ryżu, 3 papryki (zielona, czerwona, żółta), 1 duża cebula, 20-30 dag pieczarek, 1 mały kalafior, brokuł, 20 dag fasolki szparagowej, można też dodać marchewkę.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować, paprykę, pieczarki, cebulę, marchewkę pokroić w kostkę lub paseczki, kalafior i brokuły podzielić na cząstki, fasolkę pokroić. Marchewkę, brokuły, kalafior i fasolkę należy obgotować (na parze) do miękkości. To samo można zrobić z papryką. Pieczarki można sparzyć wrzątkiem lub na parze. Jeśli ktoś lubi potrawy smażone, to paprykę i cebulę poddusić na oliwie lub oleju (nie polecam innych tłuszczy), dodać pieczarki i inne obgotowane warzywa. Wymieszać z ryżem. Doprawić według uznania solą lub Jarzynką, pieprzem, polecam curry i oregano. Dla lubiących czosnek przed smażeniem wlać na patelnię tłuszcz, wycisnąć 2-3 ząbki czosnku i wsypać łyżkę curry, podsmażyć ok. 10 sekund i dodawać resztę warzyw.
Jak podawać?
Potrawę można podawać ze smażonymi kawałkami kurczaka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Marlena |