Składniki:
200 g ziemniaków,
1 łyżeczka masła,
5 małych szalotek,
200 g marchwi,
1 czerwona papryka,
1/8 l wody,
łyżeczka bulionu warzywnego (wegetariańskiego),
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki lubczyku,
tyle samo ziół prowansalskich,
łyżka 30% śmietany,
1 łyżka natki pietruszki posiekanej
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i pokroić w grube plastry, następnie stopić masło na teflonowej patelni i zrumienić ze wszystkich stron. Dodać szalotki oraz marchewki, rozdrobniony strąk papryki i wszystko razem poddusić. Następnie mieszaninę ziemniaczano-warzywną zalać małą ilością wody, przyprawić bulionem i dusić ok. 20 min na średnim ogniu. Doprawić do smaku ziołami. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 480 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | wiesia |