Składniki:
Młode warzywa i jarzyny: marchewka, pietruszka (korzeń + natka), kapustka, kalafior, fasolka szparagowa,
makaron rurki lub świderki, żółty tarty ser, oliwa z oliwek, keczup, chudy majonez, maggi w płynie, przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente normalnie w wodzie z dodatkiem soli. Oczyszczone jarzyny i warzywa gotujemy w całości na parze. Następnie wykładamy makaron do naczynia żaroodpornego wymieszany z dwiema łyżeczkami oliwki. Ostudzone warzywa rozdrabiamy (w zależności od fantazji: paseczki, plasterki, kosteczka), kalafior w "małe kwiatki", kapustkę siekamy. Układamy kompozycję "tortowo" na warstwie makaronu. Skrapiamy "punktowo" kilkoma kroplami oliwki i maggi, posypujemy ziołami prowansalskimi i posypujemy przyprawami wg własnego smaku. Następnie przykrywamy to ok. 1-cm warstwą tartego żółtego sera. Całość zapiekamy ok. 5 minut w piekarniku lub mikrofalówce.Gotową potrawę "dekorujemy" punktowo majonezem i keczupem, posypujemy natką zielonej pietruszki... i smacznego!
Uwagi:
Można to danie również serwować jako jesienny miszmasz, dodając seler - korzeń i kalarepę.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Krystyna Tersyn |