Składniki:
piersi kurczaka, 30 dag pieczarek, 1 brokuł, 2 małe papryki: czerwona i zielona, 1 puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, mały majonez Helmanns'a light, 400 g jogurtu naturalnego, sól, pieprz i oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka lekko ubić, posypać szczyptą pieprzu i soli i zamoczyć na jeden dzień w szklance jogurtu. Ziemniaki w mundurkach umyć dokładnie pod bieżącą wodą, pokroić na ćwiartki i wyłożyć na folię aluminiową, dzieląc je na 4 porcje, posolić. Brokuł umyć i podzielić na mniejsze kawałki, a następnie razem z pokrojoną w grubą kostkę piersią gotować na parze przez 30 minut. Papryki po umyciu pozbawić pestek i pokroić w paski. Zaś pieczarki po obraniu zanurzyć na chwilę we wrzątku, po czym pokroić w kostkę. Następnie pieczarki smażyć 5 minut na oliwie z oliwek; dodać podczas smażenia szczyptę soli i pieprzu. Paprykę smażyć również na oliwie z oliwek, po to by ją lekko skarmelizować (smażyć 3 minutki) - jest wówczas słodsza. Przygotowane w ten sposób pieczarki i paprykę dodać do każdej porcji ziemniaków, posypać również kukurydzą z puszki i polać 1 łyżką oliwy z oliwek. Zawinąć szczelnie każdą porcję folią i piec w piekarniku 45 minut w 200 stopniach. Pozostałą część jogurtu wymieszać razem z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, dodać soli i pieprzu do smaku. Upieczone ziemniaczki położyć na talerz, nie zabierając folii, dodajemy do tej potrawy piersi i brokuł. W ten sposób maczamy przygotowane składniki w sosie, który jest w osobnym naczyniu. Normalnie pycha. Życzę wszystkim smacznego.
Jak podawać?
Podawać jako danie główne.
Uwagi:
Do mycia ziemniaków może posłużyć mała szczotka, którą bez problemu kupi się w sklepie gospodarstwa domowego. Żeby było szybciej, można gotować piersi i brokuł równocześnie z pieczeniem ziemniaków.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | kaśka |