Składniki:
1 cała ryba (75 dag - 1 kg) - oczywiście wypatroszona i oczyszczona,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki wina ryżowego,
1 i 1/2 łyżeczki cukru,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki imbiru drobno pociętego lub wyciśniętego,
2 łyżki cebulek szalotek drobno posiekanych,
3 łyżki oleju (najlepiej kukurydzianego)
Jak przyrządzić?
Rybę opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. W miejscu, gdzie ryba jest najgrubsza, po obu jej stronach trzeba zrobić dwa dość głębokie, ukośne nacięcia (odległość miedzy nimi ok 3-4 cm). Następnie rybę wyłożyć na żaroodporny półmisek. Z każdej strony posolić, na górze spryskać ryżowym winem. Teraz należy wymieszać cukier z sosem sojowym i taką zawiesiną polać rybę. W następnej kolejności posypać imbirem i większością podrobionej cebulki szalotki (zostawić mniej więcej 1/4). Następnie wlać ok. 5 cm wody do dużego naczynia, które może pomieścić półmisek z rybą (np. duża brytfanna z pokrywką). Włożyć do naczynia drewniany krzyżak (ewentualnie - głęboki talerz do góry dnem, kubek itp.), na nim trzeba postawić talerz z rybą i gotować pod przykryciem ok. 10-15 min aż do momentu, kiedy można bez problemu wbić wykałaczkę w najgrubszą część rybki. Kiedy to nastąpi, wyjąć rybę. Wlać 3 łyżki oleju na małą patelnię i podgrzewać, następnie polać nim rybę. Udekorować rybę pozostałą częścią szalotki i smacznego:)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Kamila |