Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej,
1,5 sporej główki zwykłej białej kapusty,
opakowanie kotletów sojowych,
garść suszonych grzybów,
pół garści suszonych śliwek (niekoniecznie - kaloryczność),
słoiczek koncentratu pomidorowego,
duża cebula,
sos sojowy,
3 listki laurowe,
ziele angielskie,
kminek,
sól, pieprz (biały, czarny),
1 rosołek grzybowy,
-olej
Jak przyrządzić?
Grzyby i kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 1/2 godz.Kapustę białą szatkujemy, kiszoną kroimy.Kapusty wrzucamy do dwóch osobnych garnków, do jednego dodajemy grzyby (jeśli są duże, pokroić), zalewamy wodą i gotujemy osobno. (świeżą kapustę można też ugotować do miękkości na parze).Cebulę i kotelty sojowe kroimy, kropimy porządnie sosem sojowym i podsmażamy na oleju.Kiedy kapusty zmiękną, łączymy je i wrzucamy podsmązoną cebulkę z kotletami sojowymi i śliwki.Kiedy wszystko gotuje się już razem, wrzucamy rosołek grzybowy, później koncentrat i przyprawy.Sprawdzamy smak, doprawiamy i gotujemy jeszcze z godzinkę.Smacznego:)
Jak podawać?
Jako danie główne, samo lub z pieczywem.
Uwagi:
Jest to potrawa zdrowa (kapusta ma mnóstwo wartości odżywczych), smaczna, sycąca (błonnik), rozgrzewająca i stanowczo mniej kaloryczna od bigosu na mięsie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Gapa |