Manty - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto: mąka pszenna 60 dag, woda gotowana ciepła 250 ml, sól, pieprz, 1 jajko, łyżka oliwy.
Farsz: może być mięsny lub wegetariański: ziemniaki z dynią.
Do mięsnego farszu: kilogram mięsa mieszanego mielonego, 3 średnie cebule, sól, pieprz.
Do wegetariańskiego farszu: 50 dag ziemniaków, 20 dag dyni, 2 średnie cebule, 10 dag masła, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Robimy ciasto: do miski wsypać mąkę i wbić tam jedno jajko, do szklanki ciepłej gotowanej wody wsypać łyżeczkę soli i łyżkę oliwy z oliwek, wymieszać. Wlać wodę do mąki i zamieszać ciasto. Czasto musi być twarde.Farsz z mięsa: kilogram mięsa wymieszać z pokrojąną w małe kostki cebulą. Dodać sól, pieprz.Farsz wegetariański: pokroic w małe kostki ziemniaki, dynię i cebulę, dodać sól, pieprz, wszystko wymieszać. Kiedy już mamy gotowe ciasto i farsz, wałkujemy ciasto, formując okrągłe płacki wielkości z płyty CD. Wkładamy farsz mięsny lub wegetariański, w przypadku farszu wegetariańskiego dodajemy wewnątrz kowałek masła, żeby były bardziej soczyste. Zaklejamy ciasto w formie krzyża i zamykamy te uszy po bokach, to wygląda jak dwa oczka na kule.Trzeba wysmarować olejem parowar i wstawić tam manty, żeby one nie dotykały się nawzajem. Gotować na parze około 30-40 minut. Smacznego!!!

Potrzebne przybory:

Parowar - nie da się przygotować tego dania bez parowaru.

Jak podawać?

Podawać na dużym talerzu, można do tego podać sos pomidorowy ostry lub łagodny.

Uwagi:

Podawać na gorąco. Uważać przy jedzeniu, bo są soczyste!To danie pochodzi ze środkowej Azji, jest bardzo pyszne i pasuje na każdą uroczystość.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania70 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł
AutorIrina

Manty: Podobne przepisy

Manty: wypróbuj również

Powiązane Tematy