Składniki:
2 średnie piersi z kurczaka lub indyka,
40-50 dag pieczarek,
średnia cebula,
1 papryka czerwona,
duży por,
ząbek czosnku,
30 ml bulionu w kostce,
kwaśna śmietana (ile kto lubi ja daje cały kubeczek 200gr),
przyprawy - sól,pieprz i papryka w proszku,
tłuszcz do smażenia,
mąka do posypania mięsa.
Jak przyrządzić?
Na początku obmywam mięso i kroję w większą kosteczkę po czym przyprawiam [sól, pieprz i papryka]. Paprykę i cebulę kroję również w kostkę, pora kroję wzdłuż i tnę na cienkie paseczki tak jak i pieczarki. Podsmażam cebulkę z czosnkiem i porem i osobno pieczarki [bo puszczają sok] i paprykę. Mięso obsypuję mąką i podsmażam aż wszystkie kawałki będą rumiane, po czym podlewam bulionem i dodaję Warzywka oraz extra przyprawiam, dając sporą ilość pieprzu [wtedy smakuje najlepiej ;-] Na wolnym ogniu dusić aż mięso będzie miękkie [30-40 min] i na końcu dodać śmietanę [ja wcześniej mieszam z odrobiną ciepłej wody, żeby się nie zważyła] SMACZNEGO :)
Potrzebne przybory:
Patelnia [a najlepiej 3 :D), łyżka do mieszania.
Jak podawać?
Jak kto lubi. Pasuje idealnie do ryżu jak i do ziemniaków czy makaronu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | SoNja |