Składniki:
Pierożki: 175 g mąki, 7 łyżek wrzątku, olej, pokrojona w plasterki cebula, szczypta soli, sos sojowy. Nadzienie: 150 g drobno pokrojonego kurczaka, 2 drobno posiekane cebule, 1/2 drobno posiekanej małej czerwonej papryki, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka oleju sezamowego, przyprawa curry.
Jak przyrządzić?
Wymieszać w misce mąkę i sól. W środku zrobić dołek, wlać olej i wodę. Wymieszać, tak żeby powstało miękkie ciasto. Wyrobić je na powierzchni oprószonej mąką i pozostawić na 30 minut. W tym czasie wymieszać składniki nadzienia. Następnie podzielić ciasto na 12 równych części i rozwałkować każdą z nich na placek. Przygotowane nadzienie nałożyć na jedną połowę każdego placka. Złożyć placki na pół i skleić brzegi. Wlać olej do woka i smażyć na brązowy kolor. Następnie dodać ok. 125 ml wody. Przykryć i dusić jeszcze przez 5 minut.
Potrzebne przybory:
wok, stolnica, wałek, 2 miski
Jak podawać?
Podawać przybrane cebulą i szczypiorkiem oraz polane sosem sojowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Oleena |