Składniki:
Około 2 l wywaru, pół kapusty pekińskiej (biała część) cienko pokrojonej, mała cebula pokrojona w kostkę, 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę,
2 łyżki białej fasoli konserwowej, 4 łyżki suszonej włoszczyzny (mogą być także świeże pokrojone warzywa), 5 ziarenek pieprzu czarnego, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka czerwona w proszku, dwa ząbki czosnku, cukier.
Jak przyrządzić?
Kapustę wrzucamy do garnka i lekko solimy. Zalewamy wywarem, dodajemy cebulę, fasolkę, przyprawy, łyżeczkę cukru, włoszczyznę i gotujemy do miękkości (około 30 minut). Dodajemy rozgnieciony czosnek, ziemniaki i gotujemy około 10 minut, aż będą ugotowane. Przyprawiamy do smaku.
Jak podawać?
Możemy podawać z zieleniną, np. koperkiem.
Uwagi:
Podczas gotowania możemy dodać mięso, np. wieprzowe pokrojone w kostkę.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Gościu |