Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty, 0,2 kg kiełbasy, 0,2 kg boczku, 5 ziemniaków, 4 l wody, sól, pieprz, kucharek, liść laurowy, ziele angielskie, 2 kostki rosołowe.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do 4 l lekko osolonej wody. Wrzucić 2 kostki rosołowe, dodać kilka listków laurowych i ziele angielskie, gotować 15 minut. Następnie dodać kapustę, gotować. Kiełbasę i boczek podsmażyć, dodać do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Dodać kucharka do smaku i gotować na małym ogniu przez kilka minut, dodać soli i pieprzu do smaku.
Uwagi:
Zamiast kostek rosołowych można zrobić wywar z kości i warzyw. Aby zupa nie była za kwaśna, przepłukać kapustę wodą, ale to zależy od upodobań.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | danyło |