Kapuśniak (autor danyło)

Przepis kulinarny

Składniki:

0,5 kg kiszonej kapusty, 0,2 kg kiełbasy, 0,2 kg boczku, 5 ziemniaków, 4 l wody, sól, pieprz, kucharek, liść laurowy, ziele angielskie, 2 kostki rosołowe.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do 4 l lekko osolonej wody. Wrzucić 2 kostki rosołowe, dodać kilka listków laurowych i ziele angielskie, gotować 15 minut. Następnie dodać kapustę, gotować. Kiełbasę i boczek podsmażyć, dodać do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Dodać kucharka do smaku i gotować na małym ogniu przez kilka minut, dodać soli i pieprzu do smaku.

Uwagi:

Zamiast kostek rosołowych można zrobić wywar z kości i warzyw. Aby zupa nie była za kwaśna, przepłukać kapustę wodą, ale to zależy od upodobań.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt7 zł
Autordanyło

Kapuśniak (autor danyło): Podobne przepisy

Kapuśniak (autor danyło): wypróbuj również

Powiązane Tematy