Składniki:
Biszkopt: 8 jaj, 8 łyżek cukru, 8 łyżek mąki (mogą być zmieszane: pszenna, krupczatka, ziemniaczana), proszek do pieczenia - 2 łyżeczki. Krem: 1 l mleka, kostka margaryny/masła, 2 cukry waniliowe, 1 szklanka cukru, 200 g wiórków kokosowych (2 opakowania), ok. 6 łyżek mąki krupczatki.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Ubić jajka z cukrem, aż zgęstnieje, następnie dodać wcześniej wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Piec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni ok 20 min. Krem: mleko, margarynę, cukier, cukry waniliowe i wiórki kokosowe zagotować, a gdy masło się roztopi, dokładnie przemieszać i stopniowo dodawać po łyżeczce mąki krupczatki, mieszać, by nie powstały grudki aż do zgęstnienia. Gorące lać na wcześniej przekrojony wzdłuż biszkopt i jego drugą częścią nakryć krem. Górę można polać warstwą lukru i posypać kolorową posypką dekoracyjną.
Jak podawać?
Podawać po ostygnięciu kremu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | blacha |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | KLAUDIA |