Składniki:
1 kg filetów z karpia, 3/4 kg kurek, 1/4 l śmietany 18%, 2 żółtka, troszkę masła, oliwa, troszkę mąki.
Jak przyrządzić?
Filet z karpia umyć starannie i pokroić w dzwonka.Bardzo starannie opłukane i pokrojone na ćwiartki kurki udusić na maśle. Karpia delikatnie obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie.W śmietanie rozbełtać widelczykiem 2 żółtka.Usmażonego karpia włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć uduszonymi kurkami i zalać śmietaną.Zapiec w piekarniku w 150 stopniach, aż śmietana zgęstnieje.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, piekarnik, patelnia, nóż, widelec, miseczka
Jak podawać?
Na wigilijnym stole.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 7 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Nana |