Składniki:
4 jaja (żółtka odzielone od białek), 200 dag mąki, 200 dag cukru, 200 dag margaryny lub masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie.
Jak przyrządzić?
Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę mikserem elektrycznym lub drewnianą łyżką. Gdy masa jest kremowa, dodajemy żółtka po jednym co jakiś czas. Jeśli masa zacznie się warzyć, dodajemy łyżkę mąki i dalej miksujemy. Gdy już wmiksujemy wszystkie żółtka, wsypujemy mąkę i miksujemy do wymieszania składników, nie za długo. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą (nie miksujemy). Najpierw mieszamy z ciastem 2 łyżki piany, wtedy masa staje się luźniejsza i łatwiej ją połączyć z resztą piany. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczniu i wystudzeniu kroimy na 2 części i przekładamy kremem według uznania.
Uwagi:
Ilość ciasta wystarczy na okrągłą foremkę o średnicy 15 cm. Ciasto przypomina biszkopt i tak można je traktować, przekładając różnymi rodzajami kremów. Do masy można dodać kakao, startą na tarce czekoladę lub esencję kawową. Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | kamilacamila |