Składniki:
450 g cukru pudru, 100 g białej pianki żelowej, 2 łyżki mleka, 100 g masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego.
Jak przyrządzić?
Nasmarować spód i brzegi foremki olejem. Wyłożyć foremkę papierem do piecznia i wysmarować go olejem. Cukier puder przesiać przez sitko do dużej miski. Pośrodku zrobić dołek. Nożyczkami kuchennymi poprzecinać piankę żelową na pół i włożyć do małego garnka. Dodać mleko, masło i aromat. Delikatnie podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż wszystko się rozpuści. Przelać masę do dołka w cukrze pudrze. Wszystko ubić drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Potem masę przelać do foremki i wygładzić wierzch masy. Gdy masa ostygnie, włożyć całość do lodówki na ok. 3 godzin, żeby masa stwardniała. Dopiero po wyjęciu z formy masy kroić nożem na 36 kawałków. Następnie włożyć je do lodówki, żeby lepiej stwardniały. Przechowywać je w szczelnym pojemniku. Smacznego.
Potrzebne przybory:
płaska kwadratowa foremka do ciasta o boku 18 cm,papier do pieczenia
Uwagi:
Krówki trzeba zjeść w ciągu tygodnia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 36 szt. |
Autor | lwica |