Składniki:
3 podobnej wielkości świeże papryki, 30 dag sera żółtego (morski lub cheddar), 3 jajka, sól, pieprz, orzechy włoskie, masło.
Jak przyrządzić?
Papryki w całości włożyć do żaroodpornego naczynia (bez pokrywy) i wsadzić na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (jeśli papryka jest bardzo duża i mięsista, można ten czas wydłużyć o jakieś 5 min). Wyjąć, odczekać, aż trochę przestygnie. Wykroić szypułkę, przekroić wzdłuż i oczyścić z ziarenek. W międzyczasie obrać orzechy i rozgnieść je na miazgę (np. wałkiem do ciasta), a także nasmarować masłem dolną część żaroodpornego naczynia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rozmąconymi jajkami i doprawić solą i pieprzem. Masą wypełnić połówki papryki. Nadziane połówki papryki posypać dokładnie warstwą zmielonych orzechów i na każdej położyć wiórek masła. Włożyć do żaroodpornego naczynia (nie przykrywać) i wsadzić do piekarnika (200 stopni) na kolejne 10 minut.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, nóż, miska, tarka
Jak podawać?
Potrawa jest gotowa do spożycia od razu po wyjęciu z piekarnika.
Uwagi:
Ci, którzy nie lubią orzechów, mogą ich nie dodawać, jednak potrawa jest wtedy mdła.W przepisie podaję tylko 3 papryki, ponieważ całość jest bardzo sycąca, wręcz zapychająca - nie da się tego zjeść dużo (dlatego umieszczam je jako danie główne). Na każdą paprykę przypada jedno jajko. Polecam ser morski - jest twardy, świetny i... tańszy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | andzia.g |