Składniki:
Farsz: 1,5 kg kapusty kiszonej, woreczek suszonych grzybow, pieprz, sól. Ciasto: 1 kg mąki, woda, jajko, sól.
Jak przyrządzić?
Ciasto ugniatasz jak na normalne pierogi, czyli mąka, sól, jajko (można dodać trochę oliwy), zalewasz wodą i ugniatasz, by miało idealną konsystencję. Kapustę wsadzasz do garnka, przyprawiasz pieprzem i gotujesz razem z grzybami przez około 1,5 do 2 godzin. Kapusta musi być miękka. Trzeba ciągle mieszać, bo będzie się przypalało. Po 2 godzinach wyjmujesz kapustę i miksujesz. Farsz gotowy! Potem wystarczy tylko wałkować ciasto i robić pierożki!
Uwagi:
Najlepiej smakują posypane przysmażoną cebulą i polane oliwą! Polecam odgrzewane następnego dnia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 120 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Kasia |