Składniki:
Ciasto na naleśniki, mieszanka warzyw chińskich, podwójna pierś kurczaka, sos sojowy ciemny, curry, ostra papryka, imbir, pieprz, sól.
Sos czosnkowy: majonez, śmietana, czosnek, słodka papryka.
Jak przyrządzić?
Ciasto na naleśniki przygotować wedle uznania, ja wolę cieńsze, ale to do was należy decyzja, z tymi grubszymi też jest smaczne. A więc usmażyć naleśniki. Na drugiej patelni na oliwie podsmażyć pierś kurczaka pocietą w paseczki. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy z podanych wyżej składników. Proponuję 2 łyżki śmietany na 3 łyżki majonezu i doprawić papryką. Kiedy pierś jest podsmażona, posolić i dodać do niej szczyptę curry, ostrej papryki i imbiru oraz pieprz, wymieszać. Następnie polać mięso paroma kroplami ciemnego sosu sojowego i wymieszać. Kiedy sos lekko zgęstnieje, dodać mieszankę chińską. Dokładnie wymieszać, można spróbować, jak warzywa już dojdą, czy jest wystarczająco słone. Ewentualnie dosolić. Kiedy farsz jest już gotowy, posmarować naleśniki sosem czosnkowym. Na brzegu naleśnika ułożyć farsz - nie za dużo, aby można było ładnie zwinąć. Zwiniety naleśnik pokroić w plasterki, a następnie ustawić tak jak sushi (to wersja dla tych, którzy lubią trochę się napracować, ale lubią, kiedy potrawa nie tylko dobrze smakuje, ale i wygląda). Jest to moja autorska potrawa, więc można dla chętnych posypać ją startym żółtym serem i jeszcze na chwilę wsadzić do piekarnika. Ewentualnie zwinięty naleśnik przed pokrojeniem posmarować sosem czosnkowym i oprószyć kiełkami soi lub słonecznika i dopiero pociąć. Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
2 patelnie, naczynie na ciasto do naleśników i kubek na sos czosnkowy
Uwagi:
Proszę się nie dziwić, że ser do chińskiego, ponieważ nie jest to chińska potrawa:) Wymyśliłam ją sama, ale proszę się nie bać - naprawdę pycha!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | koko |