Składniki:
3 piersi kurczaka, kapusta pekińska, kukurydza z puszki, 2 cebule, ogórki konserwowe (mniej więcej półlitrowy słoik), keczup łagodny lub ziołowy Kotlin, majonez dekoracyjny Winiary, przyprawa gyros, olej.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka myjemy i czyścimy, usuwając wszelkiego rodzaju niechciane elementy typu błonki czy tłuszcz. Kroimy na drobne, mniej więcej półtoracentymetrowe kawałeczki i zasypujemy je przyprawą. Ja sypię całą paczkę na 3 piersi, ale dla niektórych może się wydać to zbyt pikantne. Odstawiamy na jakiś czas, aby mięso przeszło przyprawami. Można wsypać przyprawę od razu na patelnię, gdy smażymy mięso, ale wtedy tak nie przejdzie. W międzyczasie kroimy cebulę i ogórki w drobną kostkę i mieszamy ze sobą. Siekamy drobno kapustę. Mieszamy majonez z keczupem, robiąc sos. Co do proporcji - własna inwencja twórcza. Każdy lubi inaczej. Gdy mięso już troszkę poleży, smażymy je delikatnie na patelni, aby nie było twarde ani gumowe i nabrało ładnego koloru. Ok. 25 minut w zupełności powinno wystarczyć. I teraz najlepsza część. Bierzemy jakąś miseczkę i na dno kładziemy całe mięso. Smarujemy je sosem. Na sos - kukurydza. Na kukurydzę sos. Na sos - ogórki z cebulą i znowu sos i na to wszystko kapusta. Uwaga! Mięso nie może być zbyt gorące, ponieważ majonez może się ściąć. Nigdy mi się to nie zdarzyło, ale mojej znajomej, której poleciłem przepis, tak. Potrawa robi furorę na każdej imprezie. Polecam w 100%.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, patelnia, mieszadełko do patelni, miska
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-10 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Jaruś |