Składniki:
3 duże selery, 1 kostka masła, 1-2 cebule, 0,5 szklanki wody, 3 grzybowe kostki rosołowe Knorra, 1 kostka tymianek-bazylia Knorra, 30 dag wątróbki drobiowej, 4 jajka, 1 szklanka bułki tartej, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, Delikat Knorra, łyżka musztardy.
Jak przyrządzić?
Masło roztopić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wodę i starte na tarce selery i kostki przypraw. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 min, od czasu do czasu mieszając. Wątróbki usmażyć na odrobinie masła lub oleju i rozetrzeć widelcem lub zmielić. Połączyć z ciepłą masą selerową, dodając roztrzepane jajka i bułkę tartą. Przyprawić do smaku i piec około 40 min w temp. 180 st. w podłużnej formie.
Jak podawać?
Pasztet można kroić w grubsze plastry i podawać np. z chrzanem, sałatą i świeżym pieczywem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | motyl |