Składniki:
4 filety z ryby, którą lubisz, szpinak świeży lub mrożony, trójkąt sera lazur, śmietana 30%, przyprawy, cytryna.
Jak przyrządzić?
Rybę przyprawić - proponuję pieprz cytrynowy i sól. Usmażyć na oleju. Na patelni odparować szpinak, jeżeli jest mrożony. Po odparowaniu dodać masło i czosnek, poddusić. Następnie dodać pokruszony ser lazur i zalać kartonikiem śmietany 30%. Uważać z przyprawianiem, ponieważ lazur ma dość intensywny smak. Sos odparować do pożądanej konsystencji. W naczyniu żaroodpornym (najlepiej w małych kokilkach) ułożyćy rybę, zalać sosem i zapiekać. Można lekko oprószyć parmezanem.
Jak podawać?
Kokilki z potrawą ustawione na dużym owalnym talerzu, na którym mamy gniazdo włoskiego makaronu (grube wstęgi).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | martadela |