Kapusta zapiekana z mięsem (po węgiersku) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Mała główka kapusty (może być biała, zielona albo włoska - jaką kto lubi), 40-50 dag chudego mięsa mielonego (najlepiej wieprzowina pół na pół z drobiem, ale może być sama wieprzowina), 2 spore cebule, pół główki czosnku, 3-4 łyżki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka ostrej papryki w paście lub proszku (tę przyprawę radzę dozować według własnego gustu), 20 dag śmietany 18% lub 22% (to jest około połowy dużego kubka), 3-4 szczypty kminku - opcjonalnie (mielony lub w ziarenkach), sól.

Jak przyrządzić?

Zaczynamy od umycia i posiekania kapusty. Nie musi być bardzo drobno ani starannie. Kapuściane kawałki wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy, aż trochę zmięknie. Nie powinna być bardzo, bardzo miękka, bo całość będzie później zapiekana, więc dopiecze się (Kapustę trzeba odlać, gdy uznamy, że już jest wystarczająco miękka). Kiedy kapusta się gotuje, możemy przygotować mięso. Najpierw trzeba posiekać cebulę - jak nadrobniej. Cebulę wrzucamy do garnka z odrobiną oleju na dnie (ilość tłuszczu ma być taka, by cebula mogła się w nim udusić bez przypalenia, no i nie może być wiurowata). Dusimy cebulę na niewielkim ogniu jakieś 15 min, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dorzucamy posiekany czosnek i jeszcze minutę dusimy. Następnie zestawiamy garnek z ognia i sypiemy paprykę - słodką i ostrą. Masę mieszamy dokładnie, by papryka rozpuściła się w tłuszczu i uwolniła wszystkie swoje aromaty. Masa musi być lśniąca i intensywnie czerwona. Wtedy dopiero dodajemy do garnka mielone mięso, kminek i mieszamy całość. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu, podlewamy odrobinę wody, mieszamy farsz do momentu, aż mięso się zetnie. Potem przykrywamy garnek pokrywką i dusimy wszystko jakieś 20 min, mieszając od czasu do czasu. Na koniec solimy i dosmaczamy według gustu. Jeśli w farszu jest sporo płynu, należy go odparować. Powinno być tylko troszkę na dnie. Teraz ostatnia czynność - układamy zapiekankę w żaroodpornym naczyniu. Dno wykładamy połową podgotowanej kapusty. Uklepujemy i wykładamy nań warstwę mięsa. Na mięso kładziemy drugą połowę kapusty. Wszystko delikatnie ugniatamy, wygładzamy i na koniec smarujemy cienko dokładnie wymieszaną i lekko osoloną śmietaną. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy zapiekankę w wysokiej temperaturze (ok. 200 stopni) jakieś 30-40 minut. Najlepiej, jeśli śmietanka na wierzchu lekko się zbrązowi miejscami, ale wiem, że w niektórych piekarnikach jest to niemożliwe do osiągnięcia. Po upieczeniu całość powinna dać się pokroić na zgrabne porcje, ale bywa, że się ciut razpada - zależy to od gatunku kapusty. Smak za to jest wyśmienity, zupełnie niezależnie od stopnia estetyki. Życzę wszyskim smaczengo :-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
Autorklifee

Kapusta zapiekana z mięsem (po węgiersku): Podobne przepisy

Kapusta zapiekana z mięsem (po węgiersku): wypróbuj również

Kurczak po węgiersku

... Kurczak po węgiersku to idealne danie na zimny dzień. Dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych, rozgrzeje smakowitym aromatem papryki, zapewni energię na cały pracowity dzień. To wspaniały pomysł ... mięso. 2. Pora na nadziewanie. Do udek włóż ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... , czeskiej czy też węgierskiej. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że przygotowując jakąś potrawę, nie czerpiemy z dokonań kuchni polskiej. Jednym z ciekawszych wpływów w naszej kuchni ... są receptury kuchni węgierskiej. Zobacz, czym ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ... , dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką. Tuż ...

dawno temu

Jak zrobić placki po węgiersku?

... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ... było bardziej kolorowe i znacznie ciekawsze, zrób jeszcze gulasz. I tak na stole zawitają pyszne placki po węgiersku.   ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Tym, co my nazywamy gulaszem jest ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

... Trudno znaleźć osobę nierozsmakowującą się w zapiekanych ziemniakach albo roztopionym serze z makaronem. Do tego rodzaju potraw można bowiem dodawać wszystko, czego sobie tylko życzymy. Często jednym ... ze składników zapiekanek makaronowych ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... zimą, a także jesienią. Jednym z produktów charakterystycznych dla tych pór roku jest bez wątpienia kiszona kapusta. Trudno wyobrazić sobie jej brak nie tylko na wigilijnym stole ... , lecz również w mniej uroczystych sytuacjach. Czy jest bowiem ...

dawno temu

Przepisy z kapusty pekińskiej

... Ten rodzaj kapusty pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. U nas wykorzystuje się go głównie do pożywnych sałatek serwowanych często jako dodatek do obiadu lub przekąskę serwowaną podczas ... letniego grillowania. Dziś kilka propozycji ...

dawno temu

Sos węgierski - przepis prosty jak drut

... Sos węgierski można jeść z chlebem albo na przykład z plackami ziemniaczanymi. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Danie jest szybkie, ale smaczne, oczywiście ... koncentratu pomidorowego15 dag żółtego ...

dawno temu

Kapusta dobra na wszystko

... Okazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ale nie tylko. Jakie ...

dawno temu

Surówka z kapusty kiszonej

... Kiszona kapusta okazuje się być idealnym dodatkiem do codziennego menu w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Wzmocnij swój organizm już dziś, przyrządzając smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Przepis poniżej. ... ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... Choć szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, warto po nią sięgać przez cały rok. Jak się okazuje, tradycyjna kuchnia polska, dzięki m.in. kapuście kiszonej wcale nie jest taka niezdrowa i tucząca. Co o kapuście warto wiedzieć? ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... po wspomniane mięso i wyczarowanie z niego niezwykłej potrawy. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób możesz zaspokoić apetyt swojego mężczyzny, poświęć chwilę na zapoznanie się z pomysłami na żeberka ... , a zwłaszcza z przepisem na żeberka w ...

dawno temu

Makaron zapiekany z jabłkami

... Dania mięsne są na porządku dziennym? Czas na miłą odmianę. Zaserwuj swojemu maluchowi pyszny makaron zapiekany z jabłkami. Ta słodka uczta nasyci nie tylko twojego szkraba, ale i całą rodzinę. Sprawdź, jak przyrządzić danie. ... Dania mięsne są ...

dawno temu

Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa

... Kapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała ...

dawno temu

Zapiekana ryba z pieczarkami

... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może być ukryta w pysznej zapiekance z pieczarkami, okraszona mieszanką aromatycznych przypraw. Zobacz, jak przyrządzić zapiekaną rybę z pieczarkami? ... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może ...

dawno temu

Kapusta z grzybami

... przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak ...

dawno temu

Zalety kapusty

... Warzywa to nierzadko sprawdzony środek leczniczy nie tylko na dolegliwości pokarmowe, ale także przypadłości skórne. Przykładem jest kapusta zielona, której liście, lekko rozbite tłuczkiem świetnie ... sprawdzają się jako kompres na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Powiązane Tematy