Składniki:
Mała główka kapusty (może być biała, zielona albo włoska - jaką kto lubi), 40-50 dag chudego mięsa mielonego (najlepiej wieprzowina pół na pół z drobiem, ale może być sama wieprzowina), 2 spore cebule, pół główki czosnku, 3-4 łyżki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka ostrej papryki w paście lub proszku (tę przyprawę radzę dozować według własnego gustu), 20 dag śmietany 18% lub 22% (to jest około połowy dużego kubka), 3-4 szczypty kminku - opcjonalnie (mielony lub w ziarenkach), sól.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od umycia i posiekania kapusty. Nie musi być bardzo drobno ani starannie. Kapuściane kawałki wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy, aż trochę zmięknie. Nie powinna być bardzo, bardzo miękka, bo całość będzie później zapiekana, więc dopiecze się (Kapustę trzeba odlać, gdy uznamy, że już jest wystarczająco miękka). Kiedy kapusta się gotuje, możemy przygotować mięso. Najpierw trzeba posiekać cebulę - jak nadrobniej. Cebulę wrzucamy do garnka z odrobiną oleju na dnie (ilość tłuszczu ma być taka, by cebula mogła się w nim udusić bez przypalenia, no i nie może być wiurowata). Dusimy cebulę na niewielkim ogniu jakieś 15 min, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dorzucamy posiekany czosnek i jeszcze minutę dusimy. Następnie zestawiamy garnek z ognia i sypiemy paprykę - słodką i ostrą. Masę mieszamy dokładnie, by papryka rozpuściła się w tłuszczu i uwolniła wszystkie swoje aromaty. Masa musi być lśniąca i intensywnie czerwona. Wtedy dopiero dodajemy do garnka mielone mięso, kminek i mieszamy całość. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu, podlewamy odrobinę wody, mieszamy farsz do momentu, aż mięso się zetnie. Potem przykrywamy garnek pokrywką i dusimy wszystko jakieś 20 min, mieszając od czasu do czasu. Na koniec solimy i dosmaczamy według gustu. Jeśli w farszu jest sporo płynu, należy go odparować. Powinno być tylko troszkę na dnie. Teraz ostatnia czynność - układamy zapiekankę w żaroodpornym naczyniu. Dno wykładamy połową podgotowanej kapusty. Uklepujemy i wykładamy nań warstwę mięsa. Na mięso kładziemy drugą połowę kapusty. Wszystko delikatnie ugniatamy, wygładzamy i na koniec smarujemy cienko dokładnie wymieszaną i lekko osoloną śmietaną. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy zapiekankę w wysokiej temperaturze (ok. 200 stopni) jakieś 30-40 minut. Najlepiej, jeśli śmietanka na wierzchu lekko się zbrązowi miejscami, ale wiem, że w niektórych piekarnikach jest to niemożliwe do osiągnięcia. Po upieczeniu całość powinna dać się pokroić na zgrabne porcje, ale bywa, że się ciut razpada - zależy to od gatunku kapusty. Smak za to jest wyśmienity, zupełnie niezależnie od stopnia estetyki. Życzę wszyskim smaczengo :-)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | klifee |