Składniki:
Kaczka, 1-1,5 kg kapusty kwaszonej, cała główka czosnku, kilka łyżek oliwy, niepełna szklanka wytrawnego czerwonego wina, sól.
Jak przyrządzić?
Posoloną kaczkę w całości (ale można też podzieloną na części - u kaczki fachowo to zwykle 6 kawałków) obsmażyć na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron, tak by nieco zrumienić. Na dno brytfanny (żaroodpornego naczynia ze szczelną pokrywą) dać oliwę i na ciepłą wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki całą główkę czosnku, lekko poddusić, nie dopuszczając, by się czosnek zrumienił (będzie gorzki). Teraz wrzucić do garnka pokrojoną, dobrze odciśniętą lub przepłukaną kapustę (żeby nie była zbyt kwaśna). Na kapuście ułożyć zrumienioną kaczkę. Polać wszystko niepełną szklanką wina, przykryć i wstawić do piekarnika (170 st. C) na 1,5-2 godz. (w zależności od wagi kaczki).
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | funia |