Składniki:
Mleko skondensowane niesłodzone 350 g, 2 różne galaretki, 2 łyżki cukru pudru, opakowanie biszkoptów, kawałek czekolady, 1/2 szklanki zwykłego mleka.
Jak przyrządzić?
Przygotować galaretki - każdą w szklance wody - ostudzić. Mleko po równo odlać do dwóch naczyń. Ubić dokładnie mikserem około 3 min. Pomalutku wlewać lekko tężejące galaretki do ubitego mleka. Wyłożyć blaszkę biszkoptami maczanymi w mleku. Na przygotowany spód wylać piankę. Piankę można wlewać na przemian lub zrobić dwa osobne desery. Na wierzch posypać startą na tarce czekoladę. Wstawić do lodówki.Zjeść ze smakiem:)
Potrzebne przybory:
2 garnki na galaretkę, 2 wysokie naczynia na mleko, brytfanna
Jak podawać?
Schłodzone, pięknie udekorowane.
Uwagi:
Dozwolone kombinacje z różnymi owocami świeżymi, rodzynkami i innymi bakaliami. Jeżeli chce ktoś zrobić ptasie mleczko waniliowe, należy do tego użyć zamiast zwykłego cukru cukru pudru i wanilii w laskach - tylko ostrożnie, bo jest naprawde bardzo aromatyczna i mocna w smaku!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Izunia |