Składniki:
Pół kalafiora, słoik majonezu (najlepszy do tej potrawy jest Pegaz), 3 duże pomidory, sól i pieprz do smaku, może być także np. ryż lub makaron.
Jak przyrządzić?
Kalafior obmyć i pokruszyć na malutkie główki.Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Jak ktoś chce, to ugotowany ryż lub makaron położyć na dno miski i wyrównać łyżką. Następnie położyć cienką warstwę majonezu, aby przykryć ryż(makaron). Na majonez położyć pokrojone w plastry pomidory i znów przykryć cienką warstwą majonezu. Na majonez wsypać małe pokruszone kawałki kalafiora i położyć resztę majonezu. Posypać solą i pieprzem. Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
miska, nóż
Jak podawać?
Podawać do mało kalorycznych potraw.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | OgOnEk |